De Franse kabelaar Altice is op overnamepad. En ook de eigenaar van Ziggo en UPC kijkt nadrukkelijk om zich heen. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Altice is weer eens op overnamepad, en dat is een understatement. Altice, de holding van de Franse miljardair Patrick Drahi, kondigde aan dat het een belang koopt van 70 procent in het Suddenlink Communications uit St. Louis om een graantje mee te pikken van de snelgroeiende Amerikaanse breedbandmarkt. Volledige financiële details zijn niet bekendgemaakt, behalve dat de aankoop Suddenlink waardeert op 9,1 miljard dollar.

Daarnaast verklapten ingewijden aan persbureau Bloomberg dat Altice het grotere Amerikaanse TimeWarner Caable wil overnemen. De marktkapitalisatie van Altice bedraagt zo’n 30 miljard euro. TimeWarner, dat onlangs bijna was overgenomen door marktleider ComCast, is omgerekend ongeveer 40 miljard euro waard op de beurs.

Mogelijk moet Drahi voor TimeWarner Cable de degens kruisen met dat andere mannetjesputter op de telecommarkt, John Mallone, de baas van Liberty Global. Volgens Bloomberg zou Mallone al verkennende gesprekken hebben gevoerd met TimeWarner. Overigens is Drahi een bezig baasje. Vorig jaar nam hij de Franse mobiele provider SFR en Portugal Telecom over.

2. Ondertussen is John Mallone van Liberty Global, de eigenaar van Ziggo en UPC, de Britse provider Vodafone het hof aan het maken. Malone pleitte in een interview met Bloomberg voor een samengaan met Vodafone, dat met omgerekend 84 miljard euro een twee keer zo grote marktkapitalisatie heeft als Liberty Global.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

“Is er een fantastische combinatie in het Verenigd Koninkrijk [tussen Vodafone en Liberty Global]? Zeker weten. Is er een fantastische combinatie in Duitsland? Zeker weten. Is er een fantastische combinatie in Nederland? Zeker weten,” zei Mallone tegen Bloomberg, benadrukkend dat hij zeker (nog) “niet iemand een bod aan het doen is” en dat hij "alleen hard op aan het denken is".

Wat Mallone er naar eigen zeggen van weerhoudt een bod te doen is het financiële beleid van Vodafone, dat gericht is op weinig schulden, weinig risico en zoveel mogelijk cash uitkeren aan aandeelhouders, terwijl Mallone graag “aandeelhouderswaarde creëert” door te groeien, zo nodig gefinancierd met schulden.

3. Met al dat overnamegeweld in de telecomsector staat KPN er een beetje eenzaam bij. Woensdagochtend kondigde KPN’s grootaandeelhouder America Móvil zich verder terug te trekken uit het Nederlandse telecombedrijf – schijnbaar ziet Carlos Slim binnen afzienbare tijd geen aantrekkelijk bod op KPN door een derde partij.

Slim doet creatief met KPN en neemt op een tamelijk originele wijze afscheid van zijn belang van ruim 20 procent. America Móvil verkoopt 3 miljard euro aan obligaties met een looptijd van vijf jaar en een coupon van 0 tot 0,5 procent die te converteren zijn in aandelen KPN. De conversieprijs zal de gewogen gemiddelde koers van vandaag zijn en de conversiepremium zal 40 tot 45 procent bedragen.

Simpelweg wil dit zeggen dat als u nu zou besluiten de obligatie te converteren naar aandelen, de waarde van het aandelenpakket dat u krijgt 40 tot 45 procent onder de waarde van de obligatie ligt. De aandelen moeten dus met 40 tot 45 procent in koers stijgen voordat conversie zin heeft (geen rekening houdend met dividenden en coupons). Aan het einde van de looptijd lost America Móvil de obligaties deels of gedeeltelijk af in aandelen KPN.

4. Cyprus is dus wel een blauwdruk. Volgens kredietbeoordelaar Moody’s is de kans groot dat tegoeden bij Griekse banken worden bevroren en dat er kapitaalrestricties worden ingevoerd om te voorkomen dat Grieken nog gauw hun geld van hun rekening halen om onder het matras te stoppen of over te maken naar een buitenlandse rekening. Overigens zijn Grieken tamelijk creatief om een veilig heenkomen voor hun geld te zoeken. Grieken zijn massaal auto’s aan het kopen. Ondanks de crisis steeg het aantal autoverkopen in april met bijna 50 procent.

5. Een andere kredietbeoordelaar – Fitch – heeft goed nieuws voor u als belastingbetaler. Fitch heeft de kredietrating van een groot aantal Europese banken, waaronder ING, en Deutsche Bank, verlaagd omdat de kans op staatssteun voor omvallende banken kleiner is geworden. Vanwege de nieuwe Europese BRRD-regelgeving zullen namelijk eerst obligatiehouders en grote depositohouders van meer dan 100.000 euro in de meeste gevallen eerst verliezen moeten nemen voordat er belastinggeld in een omvallende bank wordt gestopt.

6. Volgens persbureau Market News International strijkt de ECB nogmaals met de hand over zijn hart en gaat de centrale bank de kosten voor de ELA-noodfinanciering van Griekse banken ook deze week niet verder verhogen. Het ECB-bestuur onder leiding van president Draghi vergadert inmiddels wekelijks over de ELA, die is opgelopen naar 80 miljard euro. Bloomberg meldt dat de Griekse centrale bank vandaag om een verhoging van 1,1 miljard euro heeft gevraagd. Het ECB-bestuur is echter terughoudend omdat Griekse banken voldoende buffer hebben en bovendien de uitstroom van deposito’s in de afgelopen weken wat tot rust is gekomen.

7. De Japanse economie begint langzaam maar zeker bij te herstellen van de btw-verhoging van april 2014, die tot een nieuwe recessie leidde. De economie groeide in het eerste kwartaal met 0,6 procent. Dat lag boven de marktverwachting van 0,4 procent. De economie is daardoor nog maar 1,4 procent kleiner dan voor de btw-verhoging. Dat is historische gezien best wel een sterke prestatie.

De laatste keer dat Japan de btw verhoogde was in 1997. Toen duurde het vier jaar (zestien kwartalen) voordat de economie terug was op het niveau van voor de btw-verhoging. Dat kunt u zien in de onderstaande grafiek, waarbij het bbp-niveau in het kwartaal vlak voor de btw-verhoging op 100 is gezet.

image (36)

8. En toen was het plotsklaps weer rustig op de beurzen, en met name in de obligatiemarkt. Na de wilde bewegingen van de afgelopen weken is de Duitse 10-jaars rente nagenoeg onveranderd op 0,59 procent. De meeste aandelenbeurzen noteren eveneens onveranderd na de rally van dinsdag. Dat de rust terug lijkt te zijn teruggekeerd komt door zalvende woorden van ECB-topmannen op dinsdag. De ECB-bestuurders zijn namelijk met verbale interventies rentestanden in goede banen aan het leiden om te voorkomen dat er sterke koersschommelingen zijn, omhoog dan wel naar beneden. Die forse koersschommelingen in de obligatiemarkt gaven namelijk ook aandelenbeleggers de zenuwen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl